Skip links

Voorkomen van vocht

Voorkomen van vocht

Vocht ontstaat vrijwel altijd binnenshuis, via waterdamp. Mensen, huisdieren en planten produceren vocht. Maar ook bij koken, afwassen, douchen en drogen komt vocht vrij. Dat levert bij elkaar dagelijks zo’n tien tot vijftien liter vocht op. Vocht kan allerlei problemen veroorzaken. Wat u eraan kunt doen? Goed ventileren!

Elke dag goed ventileren

Te veel vocht in huis merkt u aan een ‘drukkend’ gevoel, beslagen ruiten of (in het ergste geval) vochtige muren en/of beschimmelde plafonds. U voorkomt vochtproblemen door goed te ventileren via uitzetraampjes, ventilatieroosters of (indien aanwezig) mechanische ventilatie. Zet de ontluchtingsopeningen in de douche en keuken open. Zo komt er genoeg frisse lucht binnen, terwijl de lucht met waterdamp en geuren wordt afgevoerd. Ventileren is nodig in iedere woning en voor een goed binnenklimaat moet u dagelijks ventileren.

Tips voor een goed en gezond binnenklimaat

  • Stook niet al te zuinig. Zorg dat de temperatuur nooit lager is dan 15/16 graden, ook als er niemand thuis is.
  • Ventileer tijdens het koken (en zeker nog een kwartier erna) om het vocht uit de woning te krijgen. Als u een afzuigkap heeft, zet deze dan tijdens het koken op de hoogste stand en daarna nog minstens een kwartier op de lage stand. Bij een regelbare mechanische ventilatie krijgt u het beste resultaat als u de ventilatie een kwartier voor het koken aanzet. Zorg tegelijk voor toevoer van frisse lucht via een open raampje.
  • Ventileer tijdens het douchen en tot een half uur daarna. Zelfs bij koud weer is een vingerdikke opening in een raam noodzakelijk om het vocht af te voeren. Als u na het douchen de wanden en de vloer afneemt, scheelt dat een tot twee liter vocht in huis.
  • Als uw huis te vochtig is, zet dan geen meubels tegen een buitenmuur. Enkele centimeters tussen de meubels en de muur zijn genoeg voor voldoende luchtcirculatie. Hierdoor kan het vocht niet neerslaan.
  • Droog de was buiten of schaf een droogtrommel aan die het vocht meteen naar buiten afvoert of laat condenseren.
  • Ventilatieroosters en ventielen mogen niet verstopt raken en moeten regelmatig worden schoongemaakt